De kloof tussen hondentrimmers en Labradoodle baasjes en hoe je die ZELF kunt overbruggen

Ik heb het al eerder gezegd: we leven in een nieuwe wereld, waar nieuwe regels gelden.

Doodletrimmers

Tenminste wel wat het trimmersvak betreft.

Ik krijg vaak kritiek van collega trimmers die niet begrijpen dat ik geen Doodles scheer, maar daar heb ik harde argumenten voor die ik regelmatig genoemd heb en die tevens in mijn E-Book worden vermeld. Ik geloof niet dat Doodles bij kaal scheren gebaat zijn. Geen enkele hond, maar vooral niet de Doodles die gewend zijn een mooie, dikke, beschermende laag vacht over hun kwetsbare huid te dragen. Neem je die vacht weg, dan stel je de huid letterlijk bloot aan allerlei gevaren van buitenaf.
Geen ander ras is zo gevoelig als een Doodle, dus geen andere huid zo gevoelig voor irritaties, allergieën en externe invloeden.

Daarmee beëindig ik voor nu even mijn betoog tegen scheren. En als ik zeg “scheren”, dan bedoel ik het met een zo kort mogelijke scheerkop over de vacht heen gaan, vaak ONDER de klitten en vilt door, waardoor de vacht er vaak gerafeld en onnatuurlijk uitziet en het lichaam dun en knokig. Er is een andere manier…

Labradoodle baasjes en een nieuwe markt 

Met de komst van de Labradoodle is de markt veranderd. Veel hondentrimmers willen daar niet aan, maar doelgroepen bepalen nu eenmaal de markt, dus het is OF vasthouden aan je principes (en klanten verliezen) OF springen op die razende sneltrein en je laten meevoeren naar het onbekende.

Er is een enorme kloof ontstaan tussen Doodle baasjes en veel reguliere hondentrimmers. Deze mensen lijken elkaar niet te begrijpen en communiceren volledig langs elkaar heen. En voor ieder’s mening is iets te zeggen.

De hondentrim wereld was altijd heel voorspelbaar: van elk ras was algemeen bekend wat deze aan vachtverzorging nodig had en hoe vaak per jaar de verplichte gang naar de trimsalon moest worden gemaakt om de vacht gezond, klitvrij en op een praktische, mooie lengte te houden. Je had plukhonden, die 2 a 3 keer per jaar kwamen, effileerhonden die elke 2 a 3 maanden kwamen, de uitwolhonden, die 1 a 2 x per jaar kwamen en de kniphonden die elke 2 maanden getrimd werden.

Maar ineens was daar de Doodle, met de meest onderhoudgevoelige vacht die trimmers ooit gezien hadden en ALS deze honden al in de trimsalon kwamen, was het vaak veel te laat en de vacht grotendeels of totaal vervilt, wat het uiterste aan vakmanschap en energie vergde van de heren en dames hondentrimmers.

De meeste praktiserende trimmers doen meerdere honden op een dag om hun brood te kunnen verdienen dus komt er dan zo’n vervilte Doodle in de trimsalon, is er geen tijd of zin om de vacht helemaal klitvrij te maken. Zo’n hond schopt de hele agenda in de war. En sommige trimmers vinden het oprecht zielig om zo’n Doodle uren op tafel te laten staan (naast dat ze vaak geen zin, tijd of energie hebben om zich langer dan 2/3 uur te bekommeren om de vacht). Scheren is dan de populaire werkwijze, want dat is snel en gemakkelijk en het haar groeit vanzelf weer aan. Toch??? Even slikken voor de baas, maar daar komt hij of zij wel overheen en de hond zelf voelt zich een stuk lekkerder.

Veel trimmers dachten en denken nog steeds zo. Zij zien geen kwaad in het scheren onder klitten door en beseffen zich niet dat ze op deze manier het immuunsysteem van de huid op microniveau beschadigen, met alle gevolgen van dien. Ook snappen ze niet dat Doodles heel sensitief zijn en daardoor anders op het scheren kunnen reageren dan andere honden. Sommige Doodles houden er daadwerkelijk een trauma aan over (of de baas, of beide) en dat is iets waar de meeste reguliere trimmers niet bij stilstaan, gewoonweg omdat zij de Doodle en hun sensitiviteit niet door en door kennen.

Te weinig tijd

Gebrek aan tijd is vaak aan de orde in dit soort situaties, maar wat tevens meespeelt is dat vele gediplomeerde hondentrimmers geen of te weinig trimervaring hebben met Doodles. Voordat de Doodles op het toneel verschenen, waren er namelijk slechts enkele kniprassen en de meest bekende waren de poedels. Tijdens het trimexamen moet een trimmer in opleiding laten zien dat  hij alle drie de trimtechnieken beheerst: het effileren op een effileerhond, het plukken op een plukhond en het knippen op een kniphond.

De kniptechniek is de moeilijkste van deze drie en een trimmer die op haar stageadres geen kniphonden heeft kunnen doen (vanwege te weinig aanbod), zal zakken op dat onderdeel. De vraag naar poedels was voorheen dan ook enorm, want leerde je een poedel knippen (wat een kunst is die niet iedere (aspirant) trimmer beheerst), dan slaagde je voor het examen en kon je je een volwaardig hondentrimmer noemen. Andere kniphonden waren gewoonweg niet voldoende voor handen.

Van Doodle naar poedel

Dit is de reden waarom veel Doodles nog steeds als poedel worden geknipt: het knippen gaat bij de trimmer op de automatische piloot en voordat hij het weet staat er een poedel op tafel. Vooral als je Doodle een curly vacht heeft, is dit risico reëel.

Doodles zijn voor veel trimmers nog steeds een vrij nieuw fenomeen en van een totaal andere orde dan ze gewend zijn op tafel te krijgen. Sommige zien dit in en bekwamen zich in de “Doodle look”, met een prachtig resultaat als gevolg. Andere doen een poging op de desbetreffende Doodle die ze op tafel krijgen met een mix van stijlen als gevolg: een soort Doodle experiment. Ze moeten toch immers ergens op oefenen???

De kloof

De trimmers begrijpen niet waarom de Doodle baasjes hun hond niet eerder brengen, zo slecht borstelen dat ze vervilt raken of hebben laten wennen middels een puppy beurt. De Doodle baasjes snappen niet waarom die trimmers niet naar ze luisteren als ze aangeven dat hun Doodle “vooral niet te kort” mag worden getrimd….en een kloof is geboren.

Nu kun je blijven aan schoppen tegen alles en iedereen die het volgens jou “fout” doet, je kunt ook luisteren naar wat de ander te zeggen heeft en daar je lering uit trekken. Ik ben uit frustratie 11 jaar geleden mijn Doodle trimworkshops gaan geven, omdat ik besefte dat de Doodle baasjes die ik als klant had waarschijnlijk niet beter wisten en omdat ik er alles aan wilde doen om de baasjes te helpen hun Doodle het beste te bieden.

Zodra ik de omslag had gemaakt van klagen, zeuren en beschuldigen naar het bieden van constructieve oplossingen en denken vanuit de oplossing in plaats van vanuit het probleem, ontstond er ineens een markt en had ik ineens een bedrijf. Zo simpel was het dus, ik moest enkel uit mijn trots en gekwetste ego stappen en de (Doodle) wereld stond voor me open. En de enthousiaste reacties die ik kreeg gaven zoveel positieve energie en kracht, dat ik voor mijn gevoel de hele wereld aan kon.

Dit wens ik voor alle hondentrimmers in Nederland.

VachtXpert worden over je eigen Doodle

Om die kloof die er 11 jaar geleden al was (enigszins is verminderd vanwege de populariteit van de Doodle en de ontwikkeling van trimmers, maar helaas nog steeds te groot is om elk baasje te voorzien van de juiste Doodletrimmer voor HAAR hond) te overbruggen, ben ik baasjes gaan leren hoe ze ZELF hun Doodle mooi natuurlijk en fluffy kunnen trimmen…

Maar niet iedereen heeft zin, tijd, geld en energie om het hele trimproces zelf te leren. En ondanks dat ik altijd heb geadviseerd (in het kader van DoodleComfort) om in fases te werken, het trimproces uit te rekken en elke dag een klein stukje te doen, merk ik dat nog steeds veel baasjes hier tegenop zien of bang zijn hun hondje per ongeluk zeer te doen. Ook het aanschaffen van de vele trimbenodigdheden en specialistische effileerscharen vormt vaak een drempel.

Daarom heb ik een nieuwe oplossing bedacht; een gulden middenweg.

Binnenkort (25 juli a.s.) ga ik een hele bijzondere workshop geven. Op een manier, zoals ik nog nooit gedaan heb en die het leren trimmen voor ieder baasje laagdrempelig en toegankelijk (en goedkoop) maakt. Zonder dat je speciale effileerscharen nodig hebt en zonder dat je allerlei ingewikkelde technieken hoeft te leren. Een soort tussen manier van trimmen…en de kans is groot dat je de spullen al in huis hebt (en zo niet, heb ik daar een speciale aanbieding voor). 

En wat nog leuker is? We gaan in groepsverband aan de slag. Dus je kunt SAMEN MET andere Doodle genoten leren trimmen, waardoor je meteen ook steun (en plezier) hebt aan elkaar!

Check HIER snel wat deze groepsworkshop inhoudt en dan hoop ik je daar te zien!

Heel veel trimplezier!

Groetjes,

Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!