Grasaren horror

Het is weer heerlijk weer vandaag. Tenminste, daar lijkt het op, want ik heb mijn dag tot nu toe achter de laptop binnen doorgebracht (maar daar gaat zo meteen verandering in komen als ik de boel afsluit en even heerlijk met Joy, mijn inmiddels 10 jarige Barbet (Franse Waterhond) ga wandelen).

Waar ik Joy normaal gesproken altijd los laat wandelen, omdat ik weet dat ze me vanzelf volgt, doe ik haar de laatste weken toch maar aan de riem. Het is namelijk zalig dat het weer zomer is en daar genieten Joy en ik honderduit van, maar helaas brengt de zomer ook altijd een paar gevaren met zich mee. En de eerste bezorgt menig baasje nachtmerries.

Wonen in het buitengebied

Ten eerste wonen wij aan de rand van Driebergen. Daar waar wij wonen was vroeger weiland en achter ons ook (heerlijk, want ik loop elke ochtend zo vanuit mijn voordeur het dorp uit, de weilanden in en ben er dan even helemaal uit). Dat gevoel van vrijheid doet echt iets met me, maar die irritante grasaren langs het fietspad helaas ook. Die brengen haat en nijd gevoelens bij mij boven, want ik weet wat ze kunnen veroorzaken.

Grasaren gevaar voor je Labradoodle

Eerste negatieve ervaring met grasaren

Toen Joy een jaar oud was zat ze op een keer ontzettend te likken aan haar voorpootje. Steeds als ik checkte zag ik niets, maar toen ik haar na een dag of twee toch eens bij mijn moeder op de trimtafel zette en we samen even uitvoerig onderzoek deden, ontdekten we een grasaar waarvan nog net het puntje uit het vel stak. De rest had zich al naar binnen gewurmd en dat wondje was natuurlijk gaan ontsteken. We hadden geluk want dat ding had veel meer schade kunnen aanrichten als het in de bloedsomloop terecht was gekomen. Sindsdien kijk ik heel erg uit waar ik met Joy loop en als ik die krengen langs het pad zie staan, weet ik hoe laat het is en houd ik Joy bij voorbaat aan de riem. Je zou verwachten dat zo’n beest zelf wel weet wat goed en slecht voor haar is, maar nee hoor, Joy banjert als het aan haar ligt, gewoon dwars door alle grasaren heen.  

 

Horror verhaal van Doodle Hugo

En zij niet alleen. Ik was 2 weken geleden bij een oude vriend van mij die ook een Doodle heeft. Hij heeft mijn privé trimworkshop gedaan, maar vindt het toch prettig als ik zijn Hugo van tijd tot tijd zelf even goed onder handen neem. Via Whatsapp vertelde hij me al dat Hugo geopereerd was, omdat hij een grasaar in zijn neus had gekregen. Blijkbaar was Hugo halverwege een van de dagelijkse wandelingen ineens gigantisch gaan niezen en snuiven, waardoor zijn baasjes met een donkerbruin vermoeden meteen naar de dierenarts waren gestapt en daar dus een grasaar ontwaard werd. Een operatie, traumatische ervaring, chemische rotzooi in het bloed + alle gevolgen van de narcose later ging het langzaamaan beter met Hugo, maar wat had er niet kunnen gebeuren? 

Horror in Italië

Het grootste horrror verhaal komt van mijn eigen ouders (de eigenaren van kennel Quaciendas). Zij waren jaren geleden voor een dekking in Italië en de honden die ze hadden meegenomen waren die middag heerlijk aan het spelen in een tuin of weiland van de reu eigenaren, die blijkbaar niet zo nauw keken qua tuin onderhoud en een berg tuinafval in een hoek van de tuin hadden liggen. Aan het einde van de dag zag mijn moeder dat Cisca (een van de Barbets van mijn ouders en de moeder van Joy) één van haar ogen stijf dicht hield, wat een van de tekenen voor spoedhulp is. Dus ze gingen meteen met haar naar de lokale dierenarts. Blijkbaar had Cisca een grasaar ACHTER haar oogbol gekregen. Ze werd met spoed geopereerd en haar oogbal werd, in het bijzijn van mijn ouders, uit haar oogkas gehaald om dat ding te verwijderen, waarna het weer werd teruggeplaatst. Wonder boven wonder kwam het goed met haar en kon ze ook gewoon nog zien, maar door deze horrorverhalen neem ik nooit meer risico’s.

Rode waas

Zodra ik de eerste grasaar van het seizoen gewaar wordt krijg ik een soort rode waas van woede voor mijn ogen. Het allerliefst zou ik met een elektrische zaag de hele wijk bewerken en alle grasaren in zicht met de grond gelijk maken. Maar dat kan natuurlijk niet zo maar. En het helpt niets, want waarschijnlijk moet je ze met wortel en al uit de grond rukken, willen ze het volgende jaar niet opnieuw opkomen. En ik heb begrepen dat het er dit jaar dubbel zoveel zijn als vorig jaar. Zal ook wel weer te maken hebben met het veranderende klimaat. Vogels die massaal uitsterven, vanwege een tekort aan insecten en grasaren die onze honden het leven zuur maken. What’s next? 

Het gevaar van grasaren

Mocht je nieuw zijn in het hele grasaren gebeuren, omdat je misschien net pas een Doodle hebt aangeschaft, wees dan gewaarschuwd. Grasaren zijn extreem gevaarlijk. Ze zien er misschien onschuldig uit, maar laat je niet bedotten. Ze laten namelijk in delen los en eenmaal in de vacht wurmen ze zich een weg naar de de huid en als het ze lukt om daar met hun scherpe stekels binnen te dringen kunnen ze in de bloedstroom terecht komen. Als ze op die manier de hersenpan van je Doodle bereiken is het einde verhaal (en onderweg kunnen ze dus ook al een enorme ravage aanrichten).

Het is nooit leuk om over de meer negatieve kanten van het leven te moeten schrijven (en daarom heb ik geprobeerd er een beetje zwarte humor in te gooien), maar ook dat hoort erbij als je een Doodle of Waterhond hebt. Zelfs een lange, dikke vacht is geen garantie voor succes. In tegendeel, ik denk dat een hond met een gladde, korte vacht beter af is. Want die houdt niets vast in de vacht. 

De zomer brengt nog meer gevaren met zich mee, maar daar kom ik graag in de volgende blog op terug.

Heeft jouw Doodle of Waterhond ook zo’n dikke, lange vacht en wil je, naast je hondje te behoeden voor grasaren, nog meer weten hoe je het welzijn van je hondje in eigen handen kunt nemen (o.a. qua vachtverzorging), vraag dan mijn GRATIS e-book aan en zet de eerste stap naar een Doodle Comfortabel leven. 

Tot de volgende blog!

PS heb jij ook een grasaren horror verhaal? Deel het dan hier en/of op mijn Doodle Vitaal FB groep, zodat nog meer baasjes bewust worden van het gevaar hiervan voor hun Doodle of Waterhond. Dank je wel!

Groetjes,
Wanda & Joy 

Doodletrimmer Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!