Hoe vind je een goede Doodletrimster?

Is het jou ook overkomen?

Dat je met alle liefde en vertrouwen een labadoodle pup in huis nam? Vaak onwetend van de benodigde vachtverzorging? En je er pas te laat achter kwam dat je Doodle in de klit zat? Waardoor hij meteen de eerste keer kort geschoren moest worden?

Lees welke 12 tips je helpen de juiste Doodletrimster te vinden.

Gebrek aan kennis over Labradoodle vachtverzorging

Helaas is dit een scenario dat 9 van de 10 Doodle baasjes akelig bekend in de oren klinkt.

Met de allerbeste intenties, maar zonder de juiste kennis over de benodigde vachtverzorging bezorgen ze hun Doodle zijn 1e negatieve trimervaring. Dit kan opgelost worden door op jonge leeftijd al de juiste informatie tot je te nemen, door de puppy gewenningsworkshop te volgen of door op tijd op zoek te gaan naar een goede Doodletrimster. Maar helaas ontbreekt het hieraan in veel provincies nog en staat het internet zo vol met negatieve verhalen over verknipte Doodles, dat veel baasjes huiverig zijn om naar een trimsalon te gaan.

Nederland kent honderden hondentrimsters, waarvan sommige zich uitgeven als zijnde “gespecialiseerd in Doodles”. Maar hoe weet je nu of jouw Doodletje daar daadwerkelijk de beste zorg krijgt? En dat de trimster in kwestie jouw wensen respecteert?

Met al die trimsalons om uit te kiezen: hoe weet je welke trimster geschikt is voor jouw Doodle?

Niet alle hondentrimmers zijn Doodletrimmers

Om je een beetje op weg te helpen heb ik een lijst samengesteld waaraan een goede Doodletrimster moet voldoen, zodat je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een trimster bij jou in de buurt.

Ik begin met wat achtergrondinformatie die elk Doodle baasje zou moeten weten: niet elke hondentrimster heeft een professionele opleiding gevolgd en niet elke professioneel opgeleide hondentrimster weet hoe een Doodle getrimd moet worden.

Het trimvak is een vrij beroep, wat inhoudt dat iedereen zich ervoor kan uitgeven en aangezien het een beroep is dat gemakkelijk in de bijkeuken kan worden uitgeoefend, zijn er veel beunhazen die op deze manier wat extra centjes verdienen.

Trimmen is daarnaast een verzamelterm voor diverse trimtechnieken en helaas zijn er veel trimsters die alleen maar scheren om snel resultaat te kunnen leveren voor hun geld.

Trimsters die wel opgeleid zijn tot hondentrimster hebben de praktijk over het algemeen geleerd van de trimster waarbij ze stage hebben gelopen, wat inhoudt dat ze afhankelijk van de klanten van hun stagebegeleider bepaalde technieken wel en niet goed hebben meegekregen.

En Doodles zijn een verhaal apart, want omdat die onze planeet nog niet zo lang bewonen, en er voorheen geen rassen met een soortgelijke vacht bestonden en de meeste trimsters het knipvak geleerd hebben op de wel aanwezige poedel vacht, weten veel trimsters, ondanks hun opleiding, niet hoe ze een Doodle op natuurlijke, fluffy wijze kunnen trimmen.

Dit wetende, begrijp je meteen waarom het zo moeilijk is om een goede Doodletrimster te vinden en waarom veel baasjes een negatieve trimervaring hebben met hun Doodle (waarbij ik wel een lans wil breken voor hondentrimmers in het algemeen, want vanwege een gebrek aan de juiste kennis over de benodigde vachtverzorging, komen veel Doodles pas in een trimsalon als ze al helemaal vervilt zijn en dan kunnen veel trimsters niet anders dan onder de klitten door scheren).

Niet alle Doodletrimmmers zijn goede Doodletrimmers

Nadat ik mij in 2011 bekend ben gaan maken als de eerste Doodletrimster in Nederland (en hoogstwaarschijnlijk wereldwijd), labradoodle trimworkshops (en Waterhonden trimworkshops) ben gaan geven en Labradoodle vachtverzorging als thema ben gaan behandelen op internet, zijn de “Doodletrimmers” als paddenstoelen uit de grond geschoten en kun je inmiddels op meerdere plekken met je Labradoodle terecht, ook voor trimworkshops.

Echter lang niet alle trimmers die zich voor Doodletrimmer uitgeven weten ook daadwerkelijk hoe ze een Doodle op een natuurlijke, fluffy manier moeten trimmen. Ik heb vele verhalen gehoord van klanten die bij mij aanklopten, omdat hun zogenaamde “Doodletrimster” hun Doodle kort schoren, als een poedel knipten of er heel lelijk uit lieten zien. Erger nog zijn de verhalen over bange, gestreste en soms zelfs tot bloedens toe geschoren of verknipte Doodles die niet gezien en behandeld werden als de bijzondere, sensitieve honden die ze zijn, met de rustige, ontspannen manier van trimmen en communiceren die dat vraagt; deze trimmers weten overduidelijk niet hoe ze met een Doodle moeten omgaan. Deze en andere negatieve ervaringen wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

12 tips die je helpen de juiste Doodletrimster te vinden.

Het trimmen van Labradoodles is niet eenvoudig. Het zijn complexe vachten die speciale trimvaardigheden vragen en niet elke hondentrimster beschikt daarover, al geven velen dat niet graag toe. Een goede Doodletrimster is van alle markten thuis, heeft ervaring met alle rassen en rasstandaarden, maar heeft zich gespecialiseerd in Labradoodles en honden met soortgelijke complexe vachten (zoals Waterhonden). Hij of zij trimt jouw labradoodle niet zomaar volgens een trimschema, maar kijkt door de vacht heen hoe hij of zij jouw labradoodle er op zijn mooist uit kan laten zien. Een echte goede Doodletrimmer is een kunstenaar die uit een hoop haar een prachtige hond weet te vormen, met de uiterlijkheden die bij de botstructuur en het karakter passen. Bovendien kent hij of zij labradoodles en hun vacht, maar zeker ook hun gedragskenmerken door en door geeft hij of zij jouw Labradoodle de verzorging en behandeling die het nodig heeft en verdient. Geloof me, daar zijn er niet veel van.

Waaraan herken je nu een goede Doodletrimster?

Bovenvermelde eigenschappen helpen je al meer in de juiste richting te zoeken, de volgende tips helpen je hopelijk de Doodletrimster te vinden die het beste bij jou en je Labradoodle past.

 1. Ga ten eerste altijd op zoek naar een trimsalon die aangeeft ervaring met Doodles te hebben, maar vraag altijd door, want velen claimen ervaring te hebben, terwijl het niet zo is. Of ze hebben wel ervaring, maar trimmen niet in de stijl die jij zoekt
 2. Kijk daarom altijd naar de voor en na foto’s en vergelijk ze met foto’s van de trimmodellen die jij mooi vindt. Veel trimsters die beweren een kei te zijn in het trimmen van Doodles hebben foto’s op de site staan die totaal het tegendeel bewijzen. De verhoudingen kloppen niet, het hoofd is te strak of te plat of te Terrier achtig, het lijf is te kort, de nek is te dik, de poten te dun of juiste te breed, of het model is te poedelig.
 3. Omdat Doodle baasjes heel kritisch zijn is mond tot mondreclame het allerbeste medium
 4. Heel belangrijk: selecteer NOOIT een trimster op basis van haar goedkope tarief, want goedkoop is in dit geval echt duurkoop. De meeste goede trimsters hebben minimaal 3 uur nodig om een Doodle mooi te kunnen trimmen, daarom is een uurtarief van € 35,00 heel normaal (Een trimster die van het vak moet leven, huur moet betalen voor haar salon en daarom wit werkt, zal met dit uurtarief minimaal 4 tot 6 honden per dag moeten doen om rond te kunnen komen)
 5. Kies altijd voor een professioneel opgeleide Doodletrimster. Er zijn veel “trimsters” die zichzelf het vak zogenaamd hebben aangeleerd, maar niet weten hoe ze een vacht optimaal kunnen voorbehandelen en trimmen. Deze “trimsters” knippen vaak met een rechte schaar over de klitten heen, waardoor het lijkt of je Doodle er mooi uitziet, maar de klitten en het vilt ondertussen steeds erger worden.
 6. Dat jouw Doodletrimster aangeeft een specialisatiecursus te hebben gedaan zegt NIETS. Dit zijn vaak 1-daagse cursussen waarbij de trimster in kwestie enkel in groepsvorm heeft aanschouwd (zonder zelf de schaar ooit in handen te hebben genomen) hoe een andere trimmer een Doodle van top tot teen trimde. Enkel voor het aanwezig zijn op de dag, het maken van enkele aantekeningen en het krijgen van een trimschema ontvangt de trimster al een certificaat.Dus ook de Doodletrimsters die door andere trimmers of fokkers vanwege dit certificaat worden aanbevolen, zijn niet per definitie goede Doodletrimsters.
 7. Een goede Doodletrimster knipt NIET met een rechte schaar! Een natuurlijk, fluffy model kan nooit met een rechte schaar geknipt worden, want het resultaat ziet er veel te gestyled en poedelig uit. Een goede Doodletrimster gebruikt een speciale, voor de vacht geselecteerde effileerschaar die het geheel een natuurlijk, ongetrimd aanzien geven.
 8. Een goede Doodletrimster gebruikt ten alle tijden een professionele trimtafel en zet je hond vast met hoofd en buikband om zijn eigen veiligheid te garanderen. Een trimster die de honden los op tafel heeft staan of zelfs liggend trimt, neemt niet alleen te veel risico, maar kan ook nooit een mooi trimresultaat afleveren, omdat ze niet overal goed bij kan. 
 9. Een goede Doodletrimster zal nooit over een Doodle met een zachte knipvacht zeggen dat deze “geplukt” moet worden. Dit zou pure marteling zijn.
 10. Daarom kun je beter geen trimster kiezen die gespecialiseerd is in het trimmen/plukken van Terriers.
 11. Een echte Doodletrimster zal zoveel passie hebben voor haar vak dat ze die graag uitdraagt via social media. Let op pagina’s vol voor en na foto’s, het beantwoorden van vragen van volgers, het geven van tips en een kijkje in de keuken.
 12. Tot slot: een echte goede Doodletrimster heeft het beste met jou en je Doodle voor, dus zal, als je je Doodle met klitten of vilt aanlevert, de tijd nemen om jou te leren hoe en waarmee je je Doodle het beste kunt borstelen en je tips geven om klitten te voorkomen.

Ik hoop dat dit lijstje je helpt om de juiste Doodletrimster voor jouw Doodle te selecteren. Soms zul je er een stukje voor moeten rijden, maar wie echt het beste wil voor zijn of haar Doodle, maakt over het algemeen geen probleem van de reistijd en/of de trimkosten. 

Ik ben heel benieuwd of jij jouw Doodletrimster al gevonden hebt. En als je een Waterhond hebt ben ik helemaal benieuwd, want een goede Waterhondentrimmer vinden is helemaal zoeken naar een speld in een hooiberg, omdat de trimstandaarden heel specifiek zijn.

Ik heb jaren geleden zelf een aantal Doodletrimsters opgeleid, dus mocht jij nog geen trimster gevonden hebben waarover je 100% tevreden bent, stuur me dan even een berichtje en dan kijk ik of ik iemand in jouw buurt weet. 

Sowieso is het altijd goed om zelf te weten hoe je moet borstelen, klitten kunt verwijderen en voorkomen en hoe je zelf de basisverzorging kunt doen, zodat je voor het welzijn van je Doodle niet afhankelijk hoeft te zijn van een trimster. Dat is niet alleen heel belangrijk voor de gezondheid van de vacht en huid, je versterkt er de band met je Labradoodle mee, waardoor jullie hele interactie veel gemakkelijker zal verlopen. En het is geweldig leuk om te doen en zo samen met je hondje bezig te zijn. Meer weten? Lees in mijn andere blogs wat de voordelen zijn van zelf de vachtverzorging van je Labradoodle oppakken. Deze gaan veel verder dan alleen maar enorme geldbesparing aan trimkosten)

Wil jij leren hoe je je labradoodle optimaal kunt borstelen, ontklitten enz en hoe je zelf de basis vachtverzorging oppakt? Check dan mijn online trainingen De Klaar met Klitten Training en de online training Basis vachtverzorging

Tot slot nog dit: bezuinig alsjeblieft NOOIT op het onderhoud van je Labradoodle of Waterhond! 

Deze vachten moeten nu eenmaal elke 2 maanden getrimd worden om gezond en klitvrij te kunnen blijven. Lang houden is een garantie voor een geklitte, vervilte, doffe, ongezonde vacht (en een verminderd vreugdevolle labradoodle of Waterhond)

Veel baasjes vinden het zo duur om hun Doodle te laten trimmen dat ze maar 2 à 3 keer per jaar gaan, waardoor de Doodle in kwestie steeds kort geschoren moet worden. Niet alleen is dit zielig voor je hondje, want zo kort scheren is slecht voor de huid en de vacht (helemaal in de zomer en de winter), het is een garantie voor een onprettige trimervaring elke keer weer, omdat je Doodle of Waterhond steeds weer in de klit zal zitten.

Hoewel dit voor jou misschien een gemakkelijke oplossing zal zijn, doe je er je Labradoodle geen plezier mee. Het hebben van een Doodle of Waterhond staat nu eenmaal inherent aan veel en dure vachtverzorging, dus als je daar zo min mogelijk geld voor uit wilt of kunt geven, kun je beter een trimworkshop doen om zelf te leren hoe je de vacht trimt en bijhoudt.

Ik hoop dat je je voordeel kunt doen met alle tips uit deze blog. En als je andere Labradoodle en Waterhondenbaasjes wilt helpen DEEL deze pagina dan op alle Social Mediakanalen waar je eventueel lid van bent.

Heel veel Doodleplezier!

Groetjes, Wanda & Joy

PS Wil jij meer handige tips ontvangen om de vachtverzorging van je Labradoodle of Waterhond zelf optimaal op te kunnen pakken? Download dan mijn GRATIS ebook “6 Geheimen om je Doodle klitvrij te houden”

 

 

Interessant? Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin