Waaraan herken je een goede Doodletrimster?

Het schijnt steeds moeilijker te worden om een goede trimster voor je Labradoodle te vinden. Overal waar ik kom krijg ik te horen dat de lokale trimmers vol zitten en dat baasjes soms kilometers moeten rijden om hun Labradoodle uberhaubt te laten trimmen. Dat is in Nederland zo en in België schijnt het helemaal een ramp te zijn. En heb je dan eindelijk iemand gevonden die EN bereid is om je Doodle uberhaubt te doen EN nog plek heeft, dan is er  de vraag: gebeurt het trimmen wel naar je zin? 

Niet alle hondentrimmers zijn ook goede Doodletrimmers en niet alle trimmers die zichzelf voor Doodletrimmer uitgeven zijn GOEDE Labradoodle trimmers. Hoe komt dat en als het waar is, waar moet je dan op letten bij het zoeken naar de juiste Doodletrimster voor jouw Labradoodle? (PS onderstaande foto is een onbekende trimmer die ik op Canva vond, enkel ter illustratie)

Goede Doodletrimmer gezocht

Iedereen mag trimmer worden

Ten eerste is hondentrimmen een vrij beroep waar je geen diploma voor nodig hebt. Is wel verstandig, want je hebt te maken met levende wezens waarvoor je verantwoordelijk bent. Maar VERPLICHT is het niet. Raar hé? 

Om deze reden bestaan er dus heel veel trimmers die meestal gewoon hondjes scheren zonder hier ooit voor geleerd te hebben. Een enorm risico dus voor baasjes.

Ten tweede leren degene die WEL een erkende honden trimopleiding volgen niet persé ook hoe ze Labradoodles moeten trimmen. Trimmen zelf leer je namelijk niet op de opleiding, maar bij een stageadres en als ze daar geen Labradoodles in de praktijk hebben, leer je die niet te trimmen. Hetzelfde geldt voor Waterhonden die veel zeldzamer zijn in de trimsalon (Labradoodles en Waterhonden zijn al wel veel meer gemeengoed in de trimsalons dan 5 jaar geleden, of 10 toen ik mijn bedrijf begon).

Daarbij is er vanuit de opleiding geen controle op de stagegevers. Elke trimsalon kan zich opgeven als stageadres, ongeacht hoe lang je al bezig bent en hoe je trimt, dus als jij gewoon bij een lokale trimsalon je uren maakt en die af laat vinken, kun je aan het einde van het verhaal praktijkexamen doen. En als jij bijvoorbeeld op de verkeerde wijze leert oortjes uit te plukken (omdat jouw stagegever dat zo geleerd heeft van haar stagegever), zul je hier NOOIT op gewezen worden door iemand die WEL weet hoe dat moet (misschien zijn deze dingen inmiddels verbeterd, maar in mijn tijd en de tijden van vele trimmers in Nederland was er geen controle op je vaardigheden. Ik had het geluk dat ik stage liep bij mijn moeder, die wel echt een goede hondentrimmer was en uber streng voor mij als pupil).

Trimexamen is momentopname

Tijdens het examen trim je nooit een hele hond, maar toon je al je trimtechnieken (knippen, effileren, plukken: op de daarvoor bestemde vachten: knipvacht (Poedel, Waterhond, Labradoodle), effileervacht (Maltheser, Cocker Spaniël), plukvacht (ruwharige teckel en de meeste Terriërs) op slechts een klein deel van de examenhond die jij of een ander hebt meegenomen (het is nog maar de vraag of daar een Labradoodle of Waterhond tussen zit). Jij trimt bijvoorbeeld 1 achterbeen en een deel van de heup, terwijl een ander opdracht krijgt om de linker schouder plus voorbeen te trimmen. Een examinator krijgt zo dus niet te zien hoe jij een heel lijf met hoofd trimt en als jij nog moeite hebt met bepaalde lichaamsdelen, maar deze hoef je tijdens het examen niet te trimmen, dan heb je waarschijnlijk geluk, want slaag je gewoon, terwijl je eigenlijk helemaal nog geen goede trimster bent. Puntje bij paaltje: het trimexamen geeft geen volledig beeld van wat een aspirant trimmer kan.

Effileerschaar of gewone kappersschaar?

Toen ik lang geleden examen deed bij het HKI was het verboden om een kniphond (in mijn geval een Barbet) met een effileerschaar te trimmen. Knippen behoorde je met een poedelschaar te doen (rechte of kromme schaar) en een effileerschaar gebruiken was uit den boze. Die gebruikte je alleen voor een effileervacht). Dit is de reden waarom nog steeds veel Labradoodles met een poedelschaar worden geknipt, terwijl een effileerschaar een veel mooier en natuurlijker resultaat geeft.

Het eerste waar je dus op moet letten bij het zoeken naar een goede Doodletrimster: is de persoon opgeleid bij erkende opleiding en zo ja: heeft hij/zij ervaring (liefst jarenlang als allround trimster met verschillende rassen EN) met Labradoodles en/of Waterhonden? LET OP: een certificaat van een Labradoodle specialisatiecursus zegt niets: van 1 middagje op een afstand kijken en noteren hoe een ervaren trimster een Labradoodle trimt, leer je weinig, ook al krijg je voor je geld achteraf een mooi certificaat met je naam erop. Deze manier van workshops geven is erg lucratief voor de initiator zelf (die meteen de nodige trimspullen ter plekke verkoopt en haar reputatie een boost geeft) Labradoodle trimmen leer je enkel door te DOEN en HEEL VEEL TE DOEN op HEEL VEEL VERSCHILLENDE VACHTSOORTEN en uiteraard door instructie door de juiste gespecialiseerde Doodletrimmer die weet hoe het hoort en dat al jaren bewijst.

Maar HOE hoort een Labradoodle dan getrimd te worden?

Als vachtexpert in Waterhonden en Labradoodles vind ik dat de vacht er zo natuurlijk mogelijk uit moet zien, volledig klitvrij, mooi fluffy, op een leuke en praktische tussenlengte en met mooie, volle berenpoten en lekker scruffy hoofd, waarbij je Labradoodle nog herkenbaar is als zichzelf en zijn bijzondere persoonlijkheid extra goed weerspiegeld wordt i.p.v. letterlijk afgekapt.

NIET scheren (ook niet op één lengte met de opzetkam), geen rembaan op de snuit, geen te lange wangen of te korte oren, geen spillebenen, hangbuik, te smalle taille, hangkont, slofpoten of juist poedelvoetjes…er is zoveel dat mis gaat bij veel Labradoodles (over Waterhonden maar niet te spreken). Een Labradoodle hoort er niet getrimd uit te zien, enkel strakgetrokken of opgekalefaterd.

Verrijking van je hond
Ik vind dat elke trimbeurt een verrijking moet zijn. Je hondje moet er na de trimbeurt altijd mooier, jonger, speelser, vrolijker, gezonder uitzien dan daarvoor. Ook als hij toevallig klitten had. Scheren is bijna nooit een excuus en echt niet altijd nodig.

Er zijn hondentrimmers die het uiteraard met mij oneens zijn en die beweren dat ontklitten en ontvilten zielig is voor een hond. Terwijl ze enkel stil hoeven te staan (met pauzes) en ik voorzichtig alle klitten en vilt doorknip en los borstel. Geen centje pijn, want ik trek niet aan de vacht en raak de huid niet. Daarom draai ik het juist om. Trimmers die scheren begrijpen vaak niet hoe gevoelig Labradoodles zijn en hoe heftig het scheren voor ze is; geestelijk, maar ook lichamelijk, omdat ze zo’n gevoelige huid hebben die door het scheren extra kwetsbaar wordt gemaakt voor schadelijke invloeden van buitenaf. Ze raken letterlijk hun beschermlaag kwijt. Dat is in de zomer niet verstandig, in de winter niet, maar eigenlijk nooit niet. En ook niet nodig als de baasjes leren hoe ze de vacht zelf gemakkelijk klitvrij kunnen houden.

Daarom en om nog veel meer redenen die verder reiken dan slechts de vachtverzorging en het uiterlijk heb ik als missie om baasjes zelfredzaam te maken. Zodat zij zelf hun Labradoodle of Waterhond de beste zorg kunnen geven.

Terug naar de voorwaarden voor een goede Labradoodletrimster: nu heb je een plaatje in je hoofd van hoe je hondje eruit kan komen te zien nietwaar? Je bent ooit verliefd geworden op je pup, omdat hij zo schattig, zacht en knuffelbaar was. Een levende teddybeer, toch?

De vacht is van een Doodle is een grote verantwoordelijkheid

Waarom zou je dan concessies doen zodra de vacht volwassen is, als je hem nog steeds als pup kunt houden? Omdat het gemakkelijker is en minder moeite kost? Laat jij je hondje scheren, omdat het jou beter uitkomt? Dan had je in mijn optiek (en die van elke trimmer, fokker en Labradoodle fanaat ter wereld) geen Labradoodle of Waterhond moeten nemen, want vachtverzorging is HET probleem bij deze rassen. Een mooie, dikke, wollige, anti-allergene vacht komt nu eenmaal met verantwoordelijkheden.

Die prachtige, lieve hond van jou heeft verzorging nodig EN heeft zijn vacht nodig, want de vacht heeft een essentiële functie. Die kan en mag je niet zomaar wegnemen. En dat hoeft ook niet als je met een klein beetje moeite leert hoe je de vacht optimaal borstelt, uitdunt, ontklit en gezond houdt. Meer hoef je niet te weten als je niet wilt leren trimmen (modelleren) en een trimmer werkt graag met je samen als jij een klitvrije Labradoodle aanlevert. Jij happy, je Labradoodle happy, trimmer happy, je portemonnee happy….)

Je Doodle weer een plaatje

Maar dan moet de trimmer in kwestie wel weten hoe je een Labradoodle op zijn mooist trimt. Dus prent dat plaatje van net in je hoofd en ga op zoek naar voor en na foto’s. Goede Doodletrimmers laten graag hun werk zien (minder goede ook, want de meeste trimmers vinden zichzelf goed, maar als je gaat vergelijken kun je al snel het kaf van het koren scheiden).

Ik hoop dat dit je gaat helpen de voor jou en je Labradoodle of Waterhond juiste trimmer te vinden. OF dat het je juist inspireert om in ieder geval de basis vachtverzorging zelf op te pakken, want naast dat dat belangrijk is, is het ontzettend leuk om te doen en je versterkt de band met je hondje ermee.

Veel trimplezier,
Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de online trimworkshop!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda