Waarom je een trimtafel nodig hebt als je je Labradoodle of Waterhond zelf wilt trimmen

Tijdens mijn trimworkshops (voorheen groeps-, tegenwoordig privé) wordt het regelmatig bewezen: als je ervoor kiest om je Doodle of Waterhond zelf te gaan trimmen, kun je niet zonder goede, professionele trimtafel.

Je hond is kleiner en beweeglijker dan jij en daarom zul je je bij het uitvoeren van de vachtverzorging al snel in allerlei bochten moeten wringen om het werk gedaan te krijgen. Doe je dit op de grond, dan zul je al snel de volgende nadelen ervaren:

 • Pijn in je knieën en rugOp de grond zitten is nooit comfortabel en hoe je het ook probeert, je zult nooit de optimale houding vinden om je hond te kunnen borstelen of trimmen en dat voel je al snel aan je rug en ledematen. Trimmen is fysiek al zwaar genoeg, doe jezelf en je lichaam een plezier en kies voor een goede, professionele trimtafel.
 • Moeite om je hond stil te laten liggenEen hond zal vrijwel altijd de ruimte kiezen die hij voelt. Als je geen mogelijkheid hebt om hem vast te zetten, hoeft er maar iets te gebeuren of je hond loopt weg. Een liggende of zittende hond kun je lastig fixeren. Weet dat je het op krachtgebied altijd verliest van je hond. Als hij weg wil, kun je weinig anders doen dan hem laten gaan.
 • Inefficiente vachtverzorgingHeel veel baasjes borstelen hun Doodle of Waterhond liggend, omdat ze denken dat ze dan overal goed bij kunnen. Maar klitten ontstaan door wrijving, druk en beweging, dus als jij de ene kant van het lijf geborsteld hebt en je rolt je hond om om de andere zijde te borstelen, doe je je eigen werk teniet en kun je eigenlijk weer opnieuw beginnen. Deze techniek werkt niet.
 • Moeite om overal bij te kunnen komen 

  Hoe lastig is het om je Doodle stil te laten liggen terwijl je bijvoorbeeld het hoofd en de snuit wilt borstelen? En als borstelen liggend al lastig is, is liggend trimmen zelfs onmogelijk als je dat goed wilt doen, zij het op de tafel of op de grond.

 • Geen leiderschapDit is de voornaamste reden waarom ik tegen het borstelen op de grond of op schoot ben. Gebrek aan leiderschap.
  Kies jij er namelijk voor om je Doodle of Waterhond op de grond te trimmen dan verlaag je je letterlijk tot zijn niveau en kun je de leiderschapsrol niet goed oppakken. Er hoeft maar iets te gebeuren en je hond is afgeleid of weg en leert op deze manier niet om zich uit vertrouwen aan jou over te geven of grenzen opgelegd te krijgen, waaraan hij zich dient te houden

Een trimtafel is dus een must om je Doodle optimaal en met de juiste opvoedingstechnieken te kunnen trimmen.

 • Je kunt op de juiste hoogte trimmen, waardoor je minder snel last krijgt van je rug
 • Je kunt je Doodle laten staan, waardoor je gemakkelijker overal bij kunt en efficiënter kunt werken
 • Je kunt je Doodle vastzetten om ongelukken te voorkomen, veiliger te kunnen werken en overal gemakkelijk bij te kunnen
 • Een hond die vaststaat voelt al meteen dat er iets van hem verwacht wordt en zal daardoor rustiger stilstaan en zich eerder uit vertrouwen aan je overgeven

Waarom vastzetten een must is

De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat sommige Doodle mensen met een schuin oog kijken naar het vastzetten van honden op de trimtafel.

Hoewel dit al tientallen jaren automatisch door professionele hondentrimmers wordt gedaan om de bovengenoemde redenen en honden er geen enkele hinder van ondervinden, omdat ze enkel vast staan en niet opgestropt worden, hebben sommigen het zich om de een of andere reden in het hoofd gehaald dat vastzetten zielig en stressvol is voor Doodles. Liever trimmen zij hun Doodle liggend of losstaand op tafel, met bovengenoemde nadelen als gevolg en nemen zij het risico dat hun Doodle onverwachts van tafel springt en de trimbeurt eindigt met een gebroken poot, nek of ander letsel.

Als je Doodle je dierbaar is, zet je hem netjes vast, want bij honden, ongeacht van welk ras geldt: wees altijd voorbereid op het ergste, want honden zijn onvoorspelbaar en hun gedrag wordt door het minste of geringste getriggered. Professionele hondentrimmers weten dat en handelen daarnaar.

Voorwaarden waar een goede trimtafel aan moet voldoen

Hoewel er op internet diverse goedkope trimtafels verkrijgbaar zijn, is goedkoop duurkoop en moet de veiligheid van je Doodle of Waterhond altijd voorop staan.

Een goede trimtafel heeft de volgende eigenschappen:

 • Het tafelblad moet groot genoeg zijn om je hond genoeg ruimte te geven
 • De poten en het gestel moeten stabiel en stevig genoeg zijn om je hond te kunnen dragen (de meeste goedkope trimtafels zijn niet stabiel)
 • Het tafelblad moet bedekt zijn met een laagje rubber, zodat je hond niet uit kan glijden
 • De tafelhoogte moet zodanig zijn dat je niet onder je macht werkt en je je rug bezeert tijdens het borstelen en trimmen
 • Bij voorkeur moet de tafel in hoogte verstelbaar zijn, zodat je de hoogte kunt variëren bij het doen van verschillende trimhandelingen om je lichaam zoveel mogelijk te ontzien. Ook als je honden van diverse formaten wilt trimmen, is een standentafel onmisbaar.
 • De trimtafel moet invouwbaar, opklapbaar en draagbaar zijn om gemakkelijk te kunnen verplaatsen
 • De trimtafel moet uitgerust zijn met een brede trimbeugel
Waarom een brede trimbeugel?

De meeste tafels die online verkrijgbaar zijn hebben standaard een korte beugel.

Zorg ervoor dat je altijd een brede beugel gebruikt met twee afzonderlijke bevestigingspunten, zodat je Doodle of Waterhond zowel met zijn buik als met zijn nek vaststaat.

Op die manier weet je zeker dat je Doodle niet:

A. Gaat zitten of bewegen op het moment dat jij met een scherpe schaar vlakbij de liezen aan het werk bent
B. Zich gemakkelijk vrij wurmt en alsnog van tafel springt

In de jaren dat mijn moeder en ik al hondentrimster zijn, hebben we vele trimtafels de revue laten passeren.

Hoewel een elektrische trimtafel het summum is, is dit voor de voor de meeste baasjes niet interessant, want je hebt er een vaste plek voor nodig en zelfs als de tafel opklapbare wielen heeft, is hij mega zwaar en heel duur in aanschaf. Dit geldt nog meer voor een hydraulische trimtafel (behalve dat die goedkoper zijn)

The next best thing is de 3 standen tafel die ik gebruik. Deze voldoet aan alle voorwaarden die ik al genoemd heb en is de beste professionele inklaptafel die je maar kunt hebben…maar wordt helaas niet meer gemaakt. Dat is nu al een paar jaar zo en ik vind het nog steeds eeuwig jammer, maar hij was dan ook vrij duur in de aanschaf en daarmee voor de meeste baasjes niet interessant (hoewel, als je iemand kent die handig is, over het juiste gereedschap en een grote werkplek beschikt, zou ik zo een samenwerkingsverband aangaan 😉

Ik gebruikte ze tijdens de workshops en nu ligt mijn tafel standaard in mijn auto voor als ik naar mijn klanten ga om privé trimworkshops te geven. Ideaal!

Maar goed, je zult dus op zoek moeten naar een soortgelijke tafel en de meeste goedkope trimtafels zijn te instabiel. Klaptafels zijn niet meer te krijgen, dus het beste alternatief is een trimtafel met telescoop poten. En die zijn wel te koop, alleen komen ze altijd met een enkele beugel, dus zul je er een brede beugel los bij moeten aanschaffen; een extra investering.

Als je je Doodle of Waterhond zelf wilt trimmen, zul je nu eenmaal moeten investeren in de juiste professionele spullen en die zijn gewoonweg duurder dan de massa spullen die je in de dierenwinkel kunt vinden, maar niet werken op de onderhoudgevoelige Doodle en Waterhond vacht.

Maar: een goede tafel gaat meerdere hondenlevens mee en maakt het trimproces zoveel gemakkelijker en fijner, dat het niet alleen de investering meer dan waard is, je zult nooit anders meer willen.

Zelfs als je net een pup gekocht hebt die volgens jou nog lang geen vachtverzorging nodig heeft, helpt het dagelijks vastzetten (en borstelen) op de trimtafel je pup van jongs af aan te wennen en zich aan jou vanuit vertrouwen en respect aan je over te geven.

Jong geleerd is oud gedaan en hoe eerder je hiermee begint, hoe meer en sneller je er profijt van zult hebben.

Heel veel trimplezier!

Groetjes,

Wanda & Joy (mijn eigen curly wurly 😉

 

Interessant? Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin