Welke borstel heeft jouw Labradoodle of Waterhond ECHT nodig?

Size matters!

In ieder geval als het gaat om de juiste ActiVet borstel voor jouw Doodle of Waterhond.

Afgelopen weekend las ik opnieuw ergens in een Doodle Facebook groep dat er aanbevolen wordt om de smalle groene ActiVet borstel  aan te schaffen, maar ik kan niet duidelijker benadrukken dat dat voor een vacht van 5 maanden of ouder niet afdoende werkt (en waarom zou je een jongere pup niet meteen laten wennen aan de juiste borstel? Scheelt je nog in de kosten ook). Het gebruik van de verkeerde borstel is reden #1 waarom de meeste Doodles en Waterhonden tussen de 7 en 12 maanden vervilt raken en toch wordt die borstel door de meeste fokkers, baasjes en professionals nog steeds geadviseerd.

Waarom? Waarschijnlijk omdat het de meest zachte borstel is en veel baasjes al heel snel bang zijn om hun Doodle zeer te doen. Een beetje fluwelen handschoentjes beleid. Roemwaardig, maar niet de juiste insteek. Teveel korte termijn denken en schadelijk bovendien.

Groene ActiVet borstel

Want als je met de verkeerde borstel te lang te oppervlakkig blijft borstelen, doe je je hondje op termijn alleen maar meer pijn, want raakt ‘ie totaal vervilt. En ook nog eens volledig onwaar, want waarom zou je je hondje met een betere borstel WEL zeer doen? Dat is meer een kwestie van de verkeerde borstelTECHNIEK gebruiken, dan de verkeerde borstel. Want borstelen LIJKT misschien eenvoudig, maar de meeste baasjes borstelen verkeerd. Te hard, te snel, te lange streken, te korte streken, zonder tegendruk te geven, met teveel tegendruk, tegen de haarrichting in, te gehaast, in laagjes…noem maar op. Terwijl het eigenlijk vrij simpel is. En een elektrische borstel heb je al helemaal niet nodig.

Maar de juiste borstel is niet het ENIGE dat je nodig hebt. Daar BEGINT het pas! Want er worden meer verkeerde tools aangeraden voor de onderhoudgevoelige Doodle en Waterhond vachten (en met Waterhond bedoel ik de Barbet, Lagotto en Perro, waarvan de aller laatstgenoemde volgens fokkers niet eens geborsteld MAG worden. Hoe zielig is dat? Maar dat bewaar ik voor een volgende blog) en als mensen massaal de verkeerde spullen inkopen en maar wat doen, is het einde zoek.

Er worden momenteel zoveel Doodles, Oodles en Waterhonden verkocht (voorheen ook al, maar tijdens Corona loopt het de spuigaten uit), dat een basistraining vachtverzorging eigenlijk voor iedereen verplicht zou moeten worden gesteld. Want een verkeerde vachtverzorging leidt onherroepelijk tot een verwaarloosde vacht. En als baasje van deze rassen kun en MAG je het volledige onderhoud van je hond niet aan een trimmer overlaten. JIJ bent verantwoordelijk voor het welzijn van je hondje. JIJ hebt een pup in huis gehaald. En de vachtverzorging van deze rassen is nu eenmaal een dure en complexe kwestie. Laat het nu juist ook de perfecte manier zijn om een sterke band met je hondje op te bouwen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect, teamwork en jouw natuurlijke leiderschap? Want als ik Doodle en Waterhonden baasjes een beetje ken, is DAT juist de reden waarom ze voor die Doodle of Waterhond gekozen hebben. Dat was een bewuste beslissing. Dat er dan veel meer bij de vachtverzorging komt kijken dan ze in eerste instantie ingeschat hebben, hoeft niet jammer te zijn. Dat is juist de KANS waar je op zat te wachten. En ik bedoel niet dat je meteen het hele trimproces, inclusief het modelleren hoeft te leren (want niet ieder baasje heeft daar de nodige tijd en energie voor), maar als jij de skills leert die jou helpen je hondje klitvrij en fluffy te houden, zodat ALS je hem naar de trimmer brengt, het borstelen geen zeer doet en hij of zij niet kortgeschoren hoeft te worden, dan doe je al heel veel goed. Dan mag je Doodle of Waterhond zijn pootjes wel dichtknijpen met jou.

Op dit moment is er een groep van bijna 50 baasjes bezig zichzelf die 3 basis skills aan te leren. Zij gaan deze week met alle info en vaardigheden aan de slag en a.s. donderdag gaan we deze skills stap voor stap LIVE doornemen. Aanstaande donderdag om 14.00 uur staan er dus 50 Doodles (waarvan een paar Waterhonden) tegelijkertijd op de trimtafel, in diverse huizen op verschillende locaties in Nederland en België. Hoe zou het zijn als jouw hondje er daar één van is?

Als jij je geroepen voelt om deze skills ook te leren, ben je welkom om je aan te sluiten. Dan leer je welke borstel je op welke wijze dient te gebruiken, hoe je de vacht met de juiste tools kunt uitdunnen (zodat hij luchtiger en koeler wordt en minder snel gaat klitten) en ontklitten/ontvilten ZONDER lelijke happen achter te laten, ZONDER te scheren en ZONDER onnatuurlijke siliconen sprays te gebruiken. Dit is de eerste stap naar een gezonde, fluffy vacht die je vervolgens kunt (laten) trimmen in elke lengte en elk model dat je maar wilt.

Je kunt je HIER inschrijven. Laten we eens kijken of we zo een movement kunnen beginnen. Van allemaal baasjes die hun Doodle, Oodle of Waterhond ZELF de beste zorg geven.

Ik voel trompet geschal van binnen. En het applaus van heel veel blije fluffy hondjes.

Jij ook?

Heel veel trimplezier!

Groetjes,
Wanda & (Barbet) Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin